Αυτό είναι ένα σχόλιο του Βασίλη σε σημερινό άρθρο με τίτλο Aνακύκλωση τώρα που δημοσιεύεται στο επίκαιρο
"Μας λείπει η ανάλογη παιδεία, πολλοί ακόμη δυστυχώς και σήμερα, πετάνε τα σκουπίδια στον δρόμο, στις παραλίες, στα δάση, όπου βρουν, άντε να τους μιλήσεις για ανακύκλωση. Η μόνη ελπίδα και σ αυτόν τον τομέα οι νέοι άνθρωποι, που ευτυχώς απ ότι φαίνεται έχουν τελείως διαφορετική κουλτούρα σε σχέση με το περιβάλλον από την δική μας"

Στο σύντομο αυτό άρθρο, μπορούμε να διαβάσουμε ότι
στην
Γερμανία ...οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά σε ποσοστό 90%!… Υπάρχουν τουλάχιστον 5 διαφορετικοί τύποι κάδων, όχι μόνο στους κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων αλλά και μέσα στα σπίτια... στην Ελβετία ...υπάρχουν ειδικοί κάδοι στα σούπερ μάρκετ κυρίως για την ανακύκλωση μπουκαλιών, τα οποία διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του γυαλιού, αλλά και για τις αλουμινένιες συσκευασίες, τις μπαταρίες και το χρησιμοποιημένο λάδι. ...Υπάρχουν ακόμη οικονομικά κίνητρα... στην Δανία ...Εδώ υπάρχει η λογική ότι τα σκουπίδια είναι πηγή εσόδων. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο πράσινη χώρα στην Ευρώπη,...στην Ιταλία ...τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν κάνουν διαχωρισμό των υλικών και το σπίτι τους απέχει λιγότερο από 500 μέτρα από τον κάδο.
Και διαβάσαμε ακόμα ... μια αναφορά στην περίπτωση της Σενεγάλης, όπου η ανακύκλωση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών και εξαρτάται από τη φαντασία και τις ανάγκες τους. Τα πάντα ανακυκλώνονται από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, χαρτί μέχρι και ο χυμός από τα φρούτα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αρωμάτων. Οι Σενεγαλέζοι χρησιμοποιούν τις κονσέρβες για ποτήρια, ενώ με τις παλιές εφημερίδες, τα διοικητικά έγγραφα και άλλου είδους χαρτιά τυλίγουν ψωμί, τα φρούτα ή τα φιστίκια. Πολίτες με καλλιτεχνικές ανησυχίες κατασκευάζουν καρέκλες και παιδικά παιχνίδια, από τα σκουπίδια, ενώ οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται και σαν παπούτσια.
Πολλά ευρωπαϊκά εργοστάσια έχουν κάνει συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων με αφρικανικές χώρες προκειμένου να συγκεντρώσουν μέταλλα και άλλα σκουπίδια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΝΙΚΕ όπου συγκεντρώνει τα παλιά αθλητικά παπούτσια τα οποία τα μετατρέπει σε ταρτάν για γήπεδα τένις. Πολλές εταιρείες στις ασιατικές χώρες επιδίδονται επίσης σε πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια αφού συλλέγουν μασέλες, όπου τις διαλύουν και συλλέγουν τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχουν, όπως πλατίνα και χρυσό. Το εντυπωσιακό είναι πως τα κέρδη από την πώληση καταλήγουν στα ταμία της UNICEF!
Διαβάστε τώρα και αυτό (πατήστε) για να ξέρουμε που βρισκόμαστε...
...«Πρωτοφανής στα ιστορικά η ανικανότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσει το σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αερίων του θερμοκηπίου. Δυστυχώς, ο κ. Σουφλιάς δικαιώνει όσους τον κατέκριναν», αναφέρει η διεθνής οικολογική οργάνωση...

Το άρθρο του επίκαιρο καταλήγει:
Οι άξονες λοιπόν μια επιτυχημένης και αξιόλογης προσπάθειας είναι ενημέρωση, ο διαχωρισμός των σκουπιδιών από την πηγή, πρόστιμα στους ασυνείδητους και άλλα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα. Πράγματα αυτονόητα τα οποία οφείλει η πολιτεία να εφαρμόσει αν θέλει να σέβεται τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Από όλα αυτά τα "πράγματα αυτονόητα", προκύπτει (εκτός από πίκρα για το χάλι της χώρας μας):

  • Στην περίπτωσή μας χρειάζεται γνήσια - βαρβάτη - καταπράσινη επιλογή της πολιτικής ηγεσίας. Που πρώτα από όλα, πρέπει να το θέλει και να το εννοεί.
Γιατί η θετική - αποτελεσματική σύνδεση της προπάθειας για το περιβάλλον με οικονομικά κίνητρα, προϋποθέτει την ικανότητα σύγκρουσης με κατεστημένα συμφέροντα. Και γιατί, η διαμόρφωση νέας οικολογικής συνείδησης και συμμετοχής των πολιτών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξελιχθεί, με την παρουσία του σημερινού χαρακτήρα του κράτους.

Αλλά, σήμερα ενώ το κράτος αλλού εμφανίζεται σκληρό και αυταρχικό
Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κόψει ούτε κλήση για το παρκάρισμα επάνω στην πλατεία συντάγματος. Ούτε πρόστιμο σε βενζινάδικο με νεροβενζίνη στη δεξαμενή. Και όταν ακόμα το ΣτΕ έρχεται και λέει:
"Αυτό το αυθαίρετο είναι κατεδαφιστέο". Τότε στο Δήμο στην Νομαρχία, στην περιφέρεια και στα Υπουργεία αυτής τη χώρας, αρχίζει μια συζήτηση η οποία με λίγα λόγια θέτει το εξής: Ωραία, η απόφαση... Δεν μένει τώρα παρά να βρούμε και έναν μάγκα, να πάει να το γκρεμίσει.
Αλήθεια, θα βρεθεί κανένας μάγκας να πάει να το γκρεμίσει?

παραπομπές:


Και ας ξαναρωτήσουμε, γιατί δεν πρέπει να χαθεί αυτό το ερώτημα μέσα στο πλήθος των θεμάτων που τέθηκαν.




θα βρεθεί κανένας μάγκας να πάει να το γκρεμίσει?




Έπεσε πρόταση, στο Συμβούλιο που κάναμε την περασμένη βδομάδα. Να φέρουμε μια μπουλντόζα από... τη Σενεγάλη.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Αναρτήθηκε από ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, 16χρονη πόλη on Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ψηφοδέλτιο "Πάμε Αλλιώς"

στο FACEBOOK

στο FACEBOOK
Είμαστε χιλιάδες...χιλιάδες...

κατηγοριοποιηση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

συνεχιζουμε

ΗΛΙΑΣ ΚΡΟΥΠΗΣ

  • ΠΕΣΥΔΑΠ - ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΟΥΡΔΟΜΙΧΑΛΗΣ 3:37 μ.μ. (Πριν από 1 ώρα) προς ....... ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Προς: τα μέλη της Επιτροπής Πρασίνου – Περιβάλλοντος Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 20...
    Πριν από 9 χρόνια

KORYDALLOS.blogspot

παραπομπες

Αναγνώστες

κοπηκαν πολλα δενδρα. φτανει πια!

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Blog Archive

"ΠΡΩΗΝ ΛΑΤΟΜΕΙΑ"

(α) ερώτημα Κορυδαλλός,17 Σεπτεμβρίου 2009
(β) πάνω στην εικόνα
(γ) Κύριε Φίλη, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΑΣ; ΕΔΩ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ, (ένα κλικ)
(η δημοτική αρχή επαγρυπνά)

διακηρυξη - ιουλιος 2008