Αυτό είναι το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Δήμο Κορυδαλλού:
Με μια ιστορική του απόφαση το Πρωτοδικείο Πειραιά δικαιώνει τον Δήμο Κορυδαλλού και τους κατοίκους της περιοχής του Σχιστού για το μεγάλο αγώνα τους κατά της λειτουργίας του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στο Σχιστό. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την διακοπή της λειτουργίας του ΚΥΤ στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου (τμήμα ασφαλιστικών μέτρων) επισφραγίζει πανηγυρικά το δίκαιο αγώνα δημοτικής αρχής, φορέων και κατοίκων για την τήρηση της νομιμότητας και έρχεται να προστεθεί στις δυο ιστορικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκανε δεκτές τις προσφυγές κρίνοντας παράνομη τη λειτουργία της ΔΕΗ, λόγω της έλλειψης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου για κάθε μέρα λειτουργίας του Κέντρου πέρα της 15ης Σεπτεμβρίου προβλέπεται χρηματική ποινή 4.000 € την ημέρα.
Η δημοτική αρχή τόσο κατά την προεκλογική περίοδο του 2006, όσο και στη συνέχεια μένοντας συνεπής στις διακηρύξεις της στήριξε τον αγώνα των κατοίκων, εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα και πίεσε με κινητοποιήσεις όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΔΕΗ) για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.
«Η απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί κόλαφο για την εταιρεία, που αγνοώντας την απόφαση του Δημοτικό Συμβούλιο για την εφαρμογή δέκα όρων στην κατασκευή και λειτουργία του ΚΥΤ, προχώρησε στην ανέγερση του Κέντρου Διανομής. Η απόπειρα όσων προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα και η μη συμμόρφωση τους στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αποδείχτηκε ότι έπεσε στο κενό. Ως δημοτική αρχή, αφήνουμε πίσω τις όποιες μεμψιμοιρίες και μικροπαραταξιακές επιδιώξεις. Και είμαστε υπερήφανοι που επαναφέραμε το πρόβλημα στο προσκήνιο. Είναι δε περιττό να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή και τους κατοίκους μέχρι την τελική δικαίωση» δήλωσε ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.
Σύντομο ιστορικό
Ø Ιούνιος 2006: Με την 1889 απόφασή του το Συμβούλιο Επικρατείας κρίνει παράνομη τη λειτουργία του Κέντρου Διανομής λόγω της έλλειψης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ø 3 Μαρτίου 2008: Το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική ανοιχτή συνεδρίασή του αποφασίζει την ανάκληση της παλαιότερης απόφασής του που δεχόταν την κατασκευή του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στο Σχιστό υπό όρους και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.
Ø 5 Μάιου 2008: Δήμος και Συντονιστική Επιτροπή πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Διανομής στην οδό Ποταμού ζητώντας την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.
Ø 15 Δεκεμβρίου 2008: Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 89 απόφασή του κάνει δεκτή την από 1/3/2007 αίτηση του Συλλόγου «Αναγέννηση» με την οποία ζητά τη συμμόρφωση με την υπ΄ αριθμ. 1889/2006 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ø Μάρτιος 2009: Η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων, ο Δήμος Κορυδαλλού, σωματεία και σύλλογοι της πόλης με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ απαιτούν την εφαρμογή της απόφασης, ενώ αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Δήμαρχο συναντάται τόσο με τον Γενικό Γραμματέα ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Μπαλτά και λίγες μέρες αργότερα και με τον Υφυπουργό Θανάση Καλογιάννη ζητώντας να προχωρήσει η κατεδάφιση. Ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι το θέμα ανήκει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Πειραιά, ενώ με τη σειρά της η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων αποφάσισε τη νέα προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο και την άσκηση όλων των νόμιμων μέσων προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα, όπως την εξέφρασε με την απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Παρατηρούμε ότι:
ενώ πραγματικά το θέμα είναι τέτοιο που αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να κάνουμε την υπέρβασή μας και να συνυπογράψουμε, η Δημοτική Αρχή, με αυτήν την τακτική χάνει την ευκαιρία.Σημειώσαμε με κόκκινο δύο σημεία.Παρακαλούμε διαβάστε τα προσεκτικά για να διαπιστώσετε μαζί μαςκαι αν κάνουμε λάθος να μας το πείτε.Στο δεύτερο κοκκινισμένο σημείο, παρατηρούμε:
- Ότι δυστυχώς η ιστορία της ΔΕΗ κατά την άποψη της Δημοτικής Αρχής, άρχισε το 2006. Ξεχάσαμε ποιά κρίσιμη θέση στην τότε διοίκηση είχε ο σημερινός Δήμαρχος όταν ελήφθη η απόφαση και κατά την περίοδο που χτιζόταν το έργό; Θυμάται μήπως κανείς τι είχε συμβεί τότε; Θα ήθελε μήπως να μας υπενθυμίσει έστω και τώρα κάποιος τι θέση και τι ρόλο είχε εκείνη την περίοδο ο καθένας;
- Ειλικρινά, την ερώτηση αυτή, δεν θα την κάναμε. Γιατί έχει ο καθένας το δικαίωμα να αλλάζει άποψη. Να διορθώνεται και να γίνεται καλύτερος. Διαλέξατε όμως και πάλι την πιο λάθος στιγμή για να απευθύνετε νουθεσίες. Για να "μαλώσετε" τους αντιπάλους σας και να οικειοποιηθείτε την μεγάλη νίκη της πόλης. Που είναι αποτέλεσμα της επιμονής και της συνέπειας στον στόχο μιας χούφτας πολιτών, που επέμειναν ως το τέλος. Με την συμπαράστασή μας, με την συμμετοχή πολλών, σχεδόν όλων, με την συμπαράστασή σας πράγματι, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά προεκλογικά, το 2006. Όμως, επειδή ευθύνεστε κύριε Δήμαρχε, θα έπρεπε να στέκεστε πιο σεμνά για το θέμα αυτό. Εμείς, δεν στεκόμαστε στην καθυστέρηση και στην αλλαγή θέσης. Εσείς, γιατί διαλέγετε αυτη τη στιγμή για να αναφερθείτε σε μεμψιμοιρίες και μικροπαραταξιακές επιδιώξεις; Αν πράγματι το εννοούσατε, δεν θα το αναφέρατε καν. Πάρτε το πίσω! Ίσως τότε να σβήσουμε και εμείς αυτήν την ανάρτηση. Γιατί σε αυτό το θέμα, δεν χωράει αντιπαράθεση.
Ότι έχουμε πει εμείς για το θέμα της ΔΕΗ, με κλικ εδώ
0 σχόλια